Syrop przygotowujemy z melisy lekarskiej pochodzącej z naszej, ekologicznej uprawy. Syrop z melisy to skarb natury. Roślina ta przywędrowała do nas z krajów śródziemnomorskich, a jej właściwości lecznicze były już znane w czasach starożytnych. Można ją również zastosować w kuchni, jako przyprawę, która daniom nadaję nutę cytryny. Dlatego chętnie wykorzystywana jest nie tylko do dań mięsnych, rybnych oraz sosów, ale również z melisy tworzone są różnego rodzaju napoje orzeźwiające oraz wspomagające nasz organizm w upalne dni. Syrop z melisy to świetna baza do przygotowania lemoniady z dodatkiem owoców, drinków, ale również syrop z melisy możesz dodać do herbaty w trakcie przeziębienia czy grypy.
Melisa jest surowcem leczniczym, wspierającym nasz organizm m.in:
zawiera witaminę C,
uspokaja i koi nerwy w stanie pokoju czy rozdrażnienia,
obniża ciśnienie krwi,
działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie,
regeneruje pracę wątroby,
reguluje trawienie,
ułatwia zasypianie i gwarantuje spokojny sen,
łagodzi stany skurczowe jelit i dróg żółciowych,
zapobiega stłuszczeniu wątroby,
łagodzi bóle miesiączkowe, pomaga w przypadku skąpego okresu,