O gospodarstwie
Nasze gospodarstwo znajduje się w zachodniej części województwa wielkopolskiego w miejscowości Kamionna. Jest to niewielka miejscowość, leżąca w Krainie 100 jezior, na skraju Parku Krajobrazowego Dolina Kamionki w otoczeniu lasów, łąk i pól. Od roku 2018 gospodarstwo ukierunkowane zostało na ekologiczną
uprawę ziół, z których produkujemy w naszej małej przetwórni syropy, herbaty
i przetwory pod marką BAZAREK NATURY.
Na terenie gospodarstwa uprawiamy m.in.: kilka gatunków lawendy lekarskiej oraz lawendy pośredniej, miętę pieprzową, melisę lekarską, szałwię lekarską, jeżówkę purpurową, nagietek lekarski, malwę czarną, aronię. Dzięki tym surowcom tworzymy dla Was produkty wysokiej jakości bez dodatku sztucznych konserwantów, według tradycyjnych receptur z naszego regionu. U progu jesieni w zakątku gospodarstwa wysmażamy w kotłach, nad ogniskiem tradycyjną odmianę śliwki węgierki, z której powstają powidła śliwkowe bez dodatku cukru. To tradycyjna metoda, ceniona przez smakoszy powideł.
Niezwykle ważnym etapem przy naszej uprawie jest przygotowanie sadzonek, odchwaszczanie, ich zbiór oraz selekcja. Te procesy odbywają się w sposób ręczny, jest to czasochłonne, ale to duży atut, który wpływa na jakość produktu. warto też wspomnieć osuszenie ziół, które odbywa się w naturalnych warunkach.
Dzięki zróżnicowanym uprawom w naszym gospodarstwie, surowiec zielarski poddajemy procesowi destylacji parą wodną. To metoda, która pozwala nam wyizolować aktywne składniki z rośliny w postaci hydrolatu czyli mgiełki lub inaczej nazywanej wody kwiatowej. To produkt, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny jako naturalny kosmetyk.
Wszystko tworzymy z pasją, z miłości do natury, z miłości do ziół...
BLOG NATURALNIE PO POZNAŃSKU
Kocham gotować i uwielbiam piec. Spędzam dużo czasu w naszej przetwórni tworząc ziołowe receptury do nowych bazarkowych produktów, według porad mojej babci. Z urodzenia jestem poznanianką, a rodzice starali się pokaz mi piękno naszej wielkopolskie gwary. Z miłości do tradycji i kultury regionu oraz mojej pasji kulinarnej stworzyłam blog Naturalnie po poznańsku. Znajdziesz w nim inspiracje, ziołowe porady oraz przepisy z wykorzystaniem naszych produktów Bazarek Natury.