JAK PRZYGOTOWAĆ PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA

PRZYPRAWA DO PIERNIKA
Nie wyobrażam sobie wypiekanych domowych pierniczków czy wigilijnego piernika bez aromatycznych, ciemnych przypraw korzennych. To one są kluczowym składnikiem piernikowych wypieków. Dzięki pachnącym przyprawom korzennym pochodzi staropolska nazwa wypieku: ciasto pierne (pieprzne) czyli dzisiejszy piernik.
Dawniej pierniki jadano także w celach leczniczych, dla pobudzenia apetytu.
Ale przede wszystkim pierniki zasłynęły jako tradycyjne ciastka pieczone na Boże Narodzenie. Święta zbliżają się wielkim krokami więc pora pomyśleć o wypieku pierniczków domowych z własną przyprawą piernikową.
Podsyłam Wam mój przepis. Taką mieszankę aromatycznych składników dodaję do naszych lawendowych pierników.
ILOŚĆ: 1 PORCJA
2 łyżeczki cynamonu,
1,5 łyżki kakao,
1 łyżeczka nasion anyżu,
1 łyżeczka kardamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
6 goździków,
6 ziaren ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu czarnego.
Ziarna i nasiona dokładnie ucieram w moździerzu. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam do połączenia. Taką mieszankę można przygotować w większej ilości i przechowywać szczelnie zamkniętą w słoiku.