CO TO JEST MACERAT ZIOŁOWY?

MACERATY bazarek natury
Surowce roślinne mają wiele zastosować. Możemy wykonać z nich napary, odwary, nalewki, hydrolaty oraz m.in. maceraty. Te ostatnie to pozornie mało znana forma produktów uzyskanych z roślin, a nawet ze względu na swoje podobieństwo często mylone są z olejami roślinnymi. Jednak w naturalnej kosmetyce są bardzo popularne.
Co to jest macerat ziołowy?
Ziołowe maceraty to nic innego jak wyciągi roślinne powstałe poprze zalanie surowca zielarskiego (np. kwiatów, pąków) olejem roślinnym. W trakcie „leżakowania” do oleju przedostają się wszystkie aktywne substancje roślinne rozpuszczalne w tłuszczach. Związki te to między innymi: olejki eteryczne, witaminy A, D, E, K, chlorofile, kwasy tłuszczowe, woski czy alkaloidy. Dzięki tym właściwością znajdują one szerokie zastosowanie w pielęgnacji naszej skóry zwłaszcza z rożnymi problemami skórnymi czy alergiami.
Jak pozyskiwane są maceraty bazarek natury?
Olejowe maceraty pozyskujemy z roślin uprawianych organicznie w naszym gospodarstwie. Do ich przygotowania stosujemy najwyższej jakości oleje. Proces w jakim wytwarzamy maceraty to tzw. metoda na zimno, w której świeży surowiec (kwiat lawendy oraz kwiat nagietka) zalewany jest olejem, po czym odstawiany jest na 3 tygodnie. W trakcie tego czasu, codziennie należy wstrząsać naczynie z przygotowywanym maceratem.
Jak stosować maceraty?
Pytanie, które najczęściej od Was dostaję ;) dotyczy stosowania maceratów.
Maceraty możemy stosować do olejowania włosów, stosowania czystej postaci bezpośrednio na skórę, składnik kremu – przepis na mój nagietkowy balsam do ust, mazideł, mydeł, maseczki domowych, dodatek do kąpieli, peelingów, składnik wzbogacający balsam/krem do twarzy lub ciała (mieszamy balsam/krem + macerat i od razu aplikujemy na skórę).
Maceraty mają między innymi działanie regenerujące, nawilżające, łagodzące, antybakteryjne.
Macerat nagietkowy bazarek natury
Macerat nagietkowy ma właściwości uspokajające. Jest polecany do szorstkiej, pękającej, wrażliwej i podrażnionej skóry. Przyspiesza jej regenerację i działa przeciwzapalnie.
Zawiera on wiele substancji czynnych jak karoten i saponiny triterpenowe które nadają produktowi bakteriostatyczne i lecznicze właściwości oraz chronią przed stanami zapalnymi.
Jest doceniany w kosmetyce ze względu na działanie nawilżające, zmiękczające i przeciwzapalne. Jego działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne.
Do produkcji maceratu z nagietka wykorzystujemy olej ze słodkich migdałów.
Ma właściwości nawilżające, regenerujące i odmładzające. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest bogaty m.in. w proteiny i witaminy: A, B1, B2, B6, D i E.
Macerat lawendowy bazarek natury
Macerat zawiera ogromne właściwości pielęgnacyjne: odświeża i nawilża skórę, koi podrażnienia, działa przeciwbakteryjnie i ściągająco. Idealny dla cery mieszanej i tłustej, doskonały do masażu relaksacyjnego, a także olejowania włosów. Lawendowy macerat przypadnie do gustu wielbicielkom kwiatowych aromatów, gdyż cały zapach kwiatów przeniknął do olejku bazowego. Dodatkowo macerat lawendowy wykorzystuje się jako środek wspomagający w leczeniu łuszczycy, egzemy czy trądziku. Pomoże również złagodzić oparzenia słoneczne. Maceratem lawendowym można posmarować trudno gojące się rany, otarcia.
Do przygotowania maceratu lawendowego używamy oleju z pestek winogron. Olej ten wyróżnia się stosunkowo wysoką zawartością witaminy K, która w naszym organizmie odpowiedzialna jest za krzepnięcie krwi. Olej z pestek winogron ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jeśli nie przesadzimy z jego ilością - bardzo dobrze się wchłonie i nie pozostawi tłustej warstwy na naszym ciele. Jest bogatym źródłem witaminy E, zawiera wysoką zgodność z naturalnym sebum skóry, w składzie znajdziemy flawonoidy, witaminy A i B6, resweratrol, minerały i lecytynę.
Jaka wykonać macerat w domowych warunkach?
- Przygotowany surowiec ( liście, pączki, owoce, korzenie, kory, kwiaty, łodygi, susze ziołowe) należy umieścić w białym pojemniczku;
- Zioła zalać olejem, aby przykrył surowiec roślinny;
- Szczelnie zamknąć słoiczek;
- Codziennie należy wstrząsać słoik, aby zioła cały czas były zanurzone w oleju;
- Po okresie 2-3 tygodni gotowy macerat przecedzić 2-3 razy przez ściereczkę lub gazę do czystego, wyparzonego pojemniczka z ciemnego szkła ze szczelnym zamknięciem;
- Do maceratów nie używamy plastikowych pojemników, ponieważ składniki aktywne mogą wchodzić w reakcję z plastikiem, co powoduje szybsze psucie oraz utratę cennych właściwości preparatu. Maceraty przechowujemy w słoiczkach z ciemnego szkła;
- Aby cieszyć się dłuższą trwałością preparatu można dodać „konserwant”. Konserwantem może być witamina E w formie płynnej, która ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające opóźni proces jełczenia.
Maceraty ziołowe bazarek natury znajdują szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry z różnymi wymaganiami. Dzięki połączeniu cennych właściwości surowców roślinnych oraz odżywczego działania poszczególnych olei, można uzyskać uniwersalny kosmetyk.