SYROP Z DZIKIEJ RÓŻY BEZ TAJEMNIC

SYROP Z DZIKIEJ RÓŻY bez-TAJEMNIC
Przełom października i listopada to okres, kiedy w naszym gospodarstwie trwają prace przy zbiorach owoców dzikiej róży. Z tego surowca przygotowujemy dla Was syrop z owoców dzikiej róży.
Roślina ta w występuje na brzegach lasów i leśnych przydrożach czy zaroślach, więc również i wy możecie zrobić małe zapasy na zimę.
!!!Pamiętajcie, wybierając się na zbiór owoców dzikiej róży warto zaopatrzyć się w grube rękawice, gdyż krzewy te mają solidne kolce.
CO WIEMY O OWOCACH DZIKIEJ RÓŻY?
W owocach dzikiej róży znajduje się witamina C oraz A, B1, B2, E, K, P i mikroelementy
Organizm ludzki nie wytwarza witaminy C, konieczne jest dostarczenie jej z zewnątrz z pokarmami.
Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka zdrowego wynosi średnio około 1mg witaminy C na 1 kg wagi ciała, a u dzieci nieco więcej. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u kobiet w okresie ciąży oraz karmienia piersią. W czasie choroby, zwłaszcza z podwyższoną temperaturą ciała, zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta 2- i 3-krotnie. Warto pamiętać, że naturalna witamina C w owocach i jarzynach jest aktywniejsza od syntetycznej.
Ze względu na zawartość wielu witamin owoce dzikiej róży można uważać za środek ogólnie wzmacniający. Jest to środek podnoszący odporność organizmu nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci i rekonwalescentów. Syrop z owoców dzikiej róży warto stosować zapobiegawczo przeciw grypie i przeziębieniu. Produkt ten wytwarzany w naszej manufaktury to wspaniały dodatek do herbaty na zimne wieczory, a lemoniada przygotowana na bazie naszego produkty smakuje przypalonym karmelem - pychotka :)
KIEDY ZBIERAMY OWOCE? Październik / Listopad
JAK SUSZYĆ?
Owoce do przygotowania herbaty suszymy w całości lub połówki (przecięte z wydrążonymi orzeszkami) używamy do tego suszarni ogrzewanej lub z ciepłym nawiewem. Początkowo zaczynamy od suszenia w 100oC , a następie dosuszamy w 35oC – w ten sposób uda nam się uchronić witaminę C. Wysuszone owoce przechowujemy w szczelnym pojemniku, poza zasięgiem promieni słonecznych.
PRZETWORY Z DZIKIEJ RÓŻY
NAPAR:
ILOŚĆ: 1 PORCJA
1 łyżka rozdrobnionych owoców
zalana szklanką wrzącej wody.
Pozostawiamy na 10 - 15 minut pod przykryciem.
Przecedzić i pijemy
Wspomaga osoby mające problem z anemią, awitaminozą, niedokrwistością.
ODWAR:
ILOŚĆ: 1 PORCJA
1 łyżka rozdrobnionych owoców
zalana szklanką ciepłej wody.
Gotować pod przykryciem przez 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
Odstawić na 15 minut. Przecedzić i pijemy.
Reguluje przemianę materii, zapobiega nieżytom jelit.
NALEWKA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY
500 g owoców,
250 g cukru,
1 litr mocnego wina lub 0,75 l czystej wódki.
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, odstawić do ciepłego miejsca na tydzień.
Co pewien czas wstrząsnąć. Po tygodniu przecedzić i przelać do butelki z ciemnego szkła.
Nalewka wzmaga apetyt, poprawia przemianę materii i trawienie, szczególnie po zatruciu pokarmowym.
WINO Z OWOCÓW DZKIEJ RÓŻY
5 kg owoców dzikiej róży,
2 kg cukru rozpuszczone w 5 litrach wody,
można dodać drożdże winne (ja nie dodaję).
Do balona dodać koniecznie rurkę do fermentacji i odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
Po zakończeniu fermentacji odlać wino i pozostawić do sklarowania.
Pić po kieliszku przed snem, wzmacnia serce i witaminizuje organizm.