MINI CHAŁKA
MINI CHAŁKA
To klasyczny, jajeczny zaplatany wianeczek. Dzięki dużej ilości jajek i tłuszczu wypiek wyśmienicie się przechowuje.
SKŁADNIKI:
Mąka orkiszowa jasna typ 630 - 600 g
Mąka pszenna typ 500 – 300 g
Cukier – 90g
Żółtka – 4 sztuki
Całe jajka – 2 sztuki
Masło – 100 g
Mleko – 290 g
Sól – 17 g
Drożdże świeże – 50 g
1. Podgrzewamy mleko.
2. Do miski wkładamy mąkę. Robimy dołeczek i wsypujemy cukier oraz dokładamy rozkruszone drożdże.
3. Do miski wlewamy odrobine mleka – w dołeczek tam gdzie mamy przygotowany cukier oraz drożdże. Delikatnie (najlepiej dłonią) mieszamy mleko z drożdżami i cukrem tak aby dostało konsystencje „błotka” . posypujemy odrobiną mąki i czekamy aż drożdże nam urosną.
4. Rozpuszczamy masło.
5. Kiedy drożdże będą już wyrośnięte dodajemy pozostałe składniki: jajka i żółtka, pozostałe mleko, sól. Mieszamy do delikatnego połączenia składników i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy mniej więcej 4 minuty – można wykorzystać maszynę planetarną - hak.
6. Ciasto będzie sztywne, co jest korzystne w przypadku zaplatania.
7. Przykrywamy folią spożywczą na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto potroi swoją objętość.
8. Po wstępnej fermentacji ciasto delikatnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze na pół godziny.
9. Teraz dzielimy ciasto na porcje o odpowiedniej wielkości – 100 g, następnie porcje zaokrąglamy, odkładamy i przykrywamy folią spożywczą.
10. Po upływie 15 minut, rolujemy pasma i zaplatamy warkocz.
11. Następnie wykonujemy garowanie chałki pod ściereczką lnianą albo folią spożywczą.
12. Przed pieczeniem chałki smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
13. Pieczemy bez pary w piecu rozgrzanym do 190o. Czas pieczenia zależy od wielkości chałki. W przypadku mini chałki u mnie czas wypiekania 15 minut.
Smacznego