JEŻÓWKA PURPUROWA I JEJ NIEBYWAŁA MOC
SYROP Z JEŻÓWKI PURPOROWEJ
SUROWEIC: kwiat jeżówki purpurowej (z naszej, ekologicznej uprawy).
Właściwości tego niepozornego kwiatu potwierdzają współczesne badania medyczne, które określiły go jako roślinę wzmacniającą naszą naturalną odporność broniąc nas np. przed złapaniem przeziębienia lub grypy.
Jeżówka purpurowa czyli Echinacea posiada również zaawansowane właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze, dzięki czemu chroni nas też przed uporczywym nawracaniem infekcji. Działa przeciwzapalnie i wspomaga procesy regeneracyjne, co znowu wpływa na szybszą regenerację zarówno skóry, jak i wielu innych ośrodków ludzkiego ciała.
Jeżówka powinna być stosowana szczególnie przez osoby o osłabionym układzie odpornościowym, często chorujące na grypę lub przeziębienie, także przez osoby po przebytych niedawno zabiegach, osoby starsze, a także profilaktycznie w okresie wzmożonej liczby zachorowań na przeziębienie i grypę.
Zaleca się stosowanie jeżówki w okresie wzmożonej zachorowalności, kiedy spada odporność organizmu np. jesienią i zimą, aby ograniczyć ryzyko rozwoju przeziębienia, kataru, grypy, zapalenia gardła oskrzeli.
Kwiaty jeżówki purpurowej z naszej uprawy są wykorzystywane do produkcji syropu, jako dodatek do herbaty.