LEMOINIADA Z HYĆKI

LEMONIADA Z HYĆKI
Babcia zawsze powiadała "Na smarkanie, na churchlanie, hyćka dobre mo działanie!" Ale co to ta hyćka? W gwarze poznańskiej czyli na terenach obecnej wielkopolski, dawniej krzew bzu czarnego nazywano HYĆKA.
Jest to krzew, obok którego ciężko przejść obojętnie. Jego kwiaty, które zakwitają w czerwcu pachną obłędnie. Dawniej, nasze babcie wykorzystywały ten dar natury i zarówno z kwiatów jak i owoców robiły domowe syropy, które w trakcie zimowego przeziębienia wspomagały leczenie. Ale dzisiaj jesteśmy bogatsi o widzę na temat tej rośliny i wiemy, że warto pić napoje z hyćki przez cały rok, gdyż uzupełniają nasz organizm w niezbędnie składniki m.in. w witaminy, minerały.
Syrop z hyćki czyli syrop z kwiatów bzu może być dodatkiem do zimowej herbaty, ale dzisiaj pokaże Tobie jak przygotować lemoniadę z hyćki obowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców. Taki napój na 100% zasmakuje wszystkim domownikom, a Twoi goście będą zachwyceni tym niebywałym smakiem
ILOŚĆ: 1 PORCJA - dzbanek
SKŁADNIKI:
6 truskawek pokrojonych w plasterki,
1 - 2 nektaryny pokrojone w plastry,
150 ml syropu z kwiatów bzu czarnego,
2 litry wody - u mnie średniomineralizowana.
Przygotowane owoce włóż do dzbanka, zalej syropem z kwiatów bzu, a następnie dodaj wodę. Tak przygotowaną lemoniadę możesz schłodzić w lodówce przed podaniem oraz podać z kostkami lodu. Gotowe