HERBATA "CZARNE ZŁOTO"

"CZARNE ZŁOTO"
W naszym gospodarstwie mamy 500 krzewów aronii. Dzięki tej cudowniej roślinie jesienią zbieramy z nich czarne jagody, które następnie przetwarzamy na syrop - może mniej smaczny, ale bogaty w niebywałe wartości wspomagające naszą odporność oraz wzrok!
Syrop z owoców aronii idealnie się sprawdza zimą jako dodatek do herbaty, a latem możesz przygotować na jego bazie orzeźwiającą lemoniadę.
Dzisiaj chcę Ciebie zainspirować przepisem na herbatę, gdzie dodatkiem tzw. wisienką na torcie będzie syrop z owoców aronii. Herbatę "czarne złoto" możesz pić nie tylko w momencie, obniżonej odporności, przeziębienia (większość składników zawiera witaminę C) czy w okresie przemęczenia, ale jak najbardziej jest to świetny napar, którym zbudujesz przydatną odporność, zwłaszcza teraz w okresie marcowych przeziębień ;)
ILOŚĆ: 1 PORCJA
SKŁADNIKI
1 łyżeczka owoców morwy białej,
1 łyżeczka owoców bzu czarnego,
4 plastry suszonego jabłka,
5-6 owoców żurawiny (u mnie mrożona),
syrop z owoców aronii.
Wszystkie składniki umieszczamy w zaparzaczu i zalewamy wrzątkiem. Pamiętaj, aby zaparzoną herbatę przykryć na 10 - 15 minut. Po tym czasie herbatę przecedzamy i doprawiamy do smaku syropem z owoców z aronii.
Możliwa modyfikacja przepisu! Jeżeli nie lubisz syropu z aronii - nic straconego. Ten syrop możesz zastąpić suszonymi owocami. Wystarczy, że do wszystkich składników przed zalaniem wodą dodasz rozdrobnioną 1/2 łyżeczkę suszonych owoców, a herbatę możesz wtedy doprawić miodem i gotowe :)