DOMOWY CHLEB FRANCUSKI

DOMOWY CHLEB FRANCUSKI
Typowy francuski wypiek, bardzo smaczny. Przygotujesz go bez zakwaszania mąki bez zaczynu. Wystarczą drożdże.
SKŁADNIKI NA 2 BOCHENKI
mąka chlebowa 907g
woda 635g
sól 17 g
drożdże 10 g
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia składników (około 7 minut).
2. Ciasto odkładamy do fermentacji na 3 godziny. W tym czasie, co 60 minut staramy się składać ciasto.
3. Po 3 godzinach dzielimy ciasto na porcje, zaokrąglamy i zostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniami do góry – przykrywamy ciasto folią spożywczą lub ściereczką (około 15 minut).
4. Kiedy ciasto odpocznie , formujemy ściśle owalne bochenki. Wkładamy je do koszyczków i przykrywamy ściereczką lub folią.
5. Pozostawimy do fermentacji końcowej na 2 godziny.
6. Pieczemy w temperaturze 240o przez 26 minut.
Smacznego :)