CZARNA PORZECZKA I JARZĘBINA

CZARNA PORZECZKA I JARZĘBINA
Jestem ogromną miłośniczką czarnej porzeczki. Jako nastolatka do czarnej herbaty dodawałam łyżeczką porzeczkowej konfitury (oczywiście ze spiżarni mojej Babci). Możecie mówić, że porzeczka kwaśna, wykrzywia twarz, ale ten smak herbaty... i warto pamiętać o jej właściwościach wspomagających nasz organizm.
Jak przystało na styczeń (trochę śniegu, trochę deszczu, zimno ciepło), wszyscy kichamy, kaszlemy dlatego podsuwam Wam pomysł na świetny napar owocowy z dużą dawką witamin.
ILOŚĆ: 1 PORCJA - szklanka
SKŁADNIKI:
- łyżeczka suszonych owoców bzu czarnego,
- łyżeczka suszonych owoców jarzębiny,
- łyżeczka suszonej skórki owoców dzikiej róży,
- kilka plastrów cytryny,
- syrop z owoców czarnej porzeczki.
Przygotowanie: wszystkie suszone owoce zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Przecedź napar i następnie dodaj syrop z owoców czarnej porzeczki. Proste :) Teraz kolej na Ciebie.